Julkaistu Keskisuomalaisessa 27.9.2023
Kansanedustajakollegani Petri Honkonen kantoi huolta 19.9. päivätyssä mielipidekirjoituksessaan Jyväskylän ja Keski-Suomen asemasta Orpon hallituksen aikana. Hyvä niin. Kaikkien niiden toimijoiden toimia ja verkostoja tarvitaan keskisuomalaisten asioiden parantamiseksi.
On myös hyvä, että tiistaina päättyneessä hallituksen budjettiriihessä Honkosen huoliin myös vastattiin. Voisi jopa sanoa, että Orpon hallitus palautti Keski-Suomen keskiöön. Tähänhän eivät mielellään maakunnan puolustajana itseään pitävä keskusta ja muut vasemmistopuolueet edellisessä hallituksessa kyenneet.
Keski-Suomen elinkeinoelämälle ja korkeakouluille välttämättömät maakuntalennot saatiin turvattua. Keskisuomalaisille tärkeiden liikenne- ja infrahankkeiden toteuttamiseen osoitetaan yli 50 miljoonan euron potti. Pääpaino on koko Suomelle kriittisen tärkeän valtatie 4:n hankkeissa ja mikä parasta ne osuvat useammalle seutukunnalle Joutsasta Äänekoskelle.
Ja myös Honkosen huolehtimasta MAL-sopimuksista tehtiin hyviä linjauksia. MAL-sopimusten syyskuussa käynnistynyt päivityskierros viedään läpi kaavailtua nopeammassa aikataulussa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että myös Jyväskylässä päästään nopeammin hyödyntämään tätä kautta saatavilla olevaa rahoitusta seutukunnalle tärkeissä asumisen ja liikenteen hankkeissa.
Toisaalta myös sillä, mihin ei tullut rahaa, on toivottavasti Honkosta ja keskustaakin rauhoittava vaikutus. Suurten kaupunkien allianssimallista ei tule, eikä ole tulemassa sellaista mörköä Keski-Suomelle, kun ehkä toivoitte. Hallitus ei ole tässä budjetissa edelleenkään ohjaamassa varoja suurten kaupunkien allianssimalliin, aivan kuten me Keski-Suomen hallituspuolueiden edustajat jo muutama viikko takaperin kirjoitimme.
Itse asiassa tämä hallitus taitaa panostaa enemmän erikokoisiin kaupunkiseutuihin enemmän kuin edeltäjänsä. Seitsemän kaupunkiseudun kanssa tehtävän MAL-yhteistyön ohella hallitus jatkaa 18 yliopisto- ja yliopistokeskuskaupungin kanssa solmittuja ekosysteemisopimuksia, joilla tuetaan innovaatioiden syntyä ja kaupunkien työtä kasvun luojana. Hallitusohjelmaan on myös kirjattu uusi teemasopimuksiin perustuva kumppanuusmahdollisuus.
Mitä maaseutuun tulee, niin pyydän edustaja Honkosta kiinnittämään huomiota hallitusohjelman ja nyt budjettiriihen maataloutta koskeviin kirjauksiin. Nykyhallitus kohdentaa Maatilatalouden kehittämisrahaston euroja 18 miljoonan edestä maatilojen energiainvestointien varmistamiseen. Tämän lisäksi otetaan käyttöön maatilojen maksuvalmiuslainat 15 miljoonan euron edestä. Honkonenkin muistanee, että maksuvalmius on maamme ruokaturvan kannalta olennaista.