Kolumni julkaistu Keski-Suomalaisessa 17.2.2025
Vaajakosken kohta valtatie 4:llä on osa Euroopan unionin keskeistä liikenneverkostoa. Tämä niin sanottu TEN-T-ydinverkko on EU:n strateginen liikenneverkkohanke, jonka tavoitteena on rakentaa saumaton, luotettava ja laadukas eurooppalainen liikenneinfrastruktuuri. Suomessa tämä tarkoittaa pääväylien kehittämistä vastaamaan EU:n laatuvaatimuksia.
Vaajakosken kohdalla suurimmat ongelmat ovat suuri liikennemäärä sekä turvallisuus- ja sujuvuushaasteet, joita ilman merkittäviä parannuksia ei voida ratkaista. Valtatien tällä osuudella liikkuu yli 10 000 ajoneuvoa vuorokaudessa, mikä ylittää tien kapasiteetin. Tie ei siis pysty käsittelemään liikennemäärää riittävän tehokkaasti, mikä aiheuttaa ruuhkia ja vaaratilanteita.
EU:n juuri hyväksymä asetus tekee selväksi, että parannuksille ei voi enää hakea lykkäystä tai vapautusta. Tämä tarkoittaa, että Vaajakosken tiehanke on toteutettava vuoteen 2030 mennessä.
Vaajakosken tienparannushankkeen arvioitu kustannus on noin 225 miljoonaa euroa. Hankkeen tavoitteena on muun muassa erottaa vastakkaisiin suuntiin kulkevat ajokaistat toisistaan, mikä vähentää onnettomuusriskiä, sekä poistaa tasoristeykset, jotka hidastavat liikennettä ja heikentävät turvallisuutta.
Suomella on nyt entistä vahvemmat perusteet hakea myös EU-rahoitusta hankkeeseen. TEN-T-verkon kehittämiseen liittyvät projektit ovat EU:n liikennepolitiikan kärkihankkeita, mikä tarkoittaa, että rahoitusta voidaan hakea suoraan unionin liikenneinfrastruktuurin tukiohjelmista.
EU:n linjaus tekee siis Vaajakosken tiehankkeesta kansallista laajemman kysymyksen. Se ei ole enää pelkästään Suomen sisäinen päätös, vaan osa koko Euroopan laajuista liikenneverkon kehittämistä.
Vaajakosken tiehanke on osa laajempaa infrastruktuuri-investointien aaltoa, joka tuo merkittäviä parannuksia Keski-Suomeen. Orpon hallituksen tekemät historiallisen monet infrapäätökset ovat tukeneet tätä kehitystä, ja nyt EU:n päätös vahvistaa Keski-Suomen asemaa entisestään.
Vuonna 2027 aloittavalle hallitukselle ja sen keskisuomalaisille kansanedustajille tämä linjaus antaa parhaan mahdollisen poliittisen selkänojan hankkeen edistämiseen. Koska tienparannukset ovat nyt osa EU:n laajempaa liikenneverkostoa, niiden toteuttaminen on myös kansainvälinen velvollisuus.