Seuraavalla hallituksella on edessään paljon tehtävää. Kovin kiire koskee sote-palveluita.
Kauan vatvottu sote-uudistus on nyt tehty, mutta samaan aikaan sote-palvelumme ovat kriisissä. Jonot palveluihin ovat kasvaneet. Tämän lisäksi hoitaja- ja lääkäripula on kärjistynyt ja vuoden vaihteessa aloittaneet hyvinvointialueet tekevät työtään alijäämäisin budjetein. Keski-Suomen osalta alijäämää oli 44 milj. euroa.
Hallituksen toimet kriisin ratkaisemiseksi ovat olleet riittämättömät. Se on toki osoittanut viimeisessä lisätalousarviossaan lisää rahaa hyvinvointialueille, mutta vain hallinnollisiin kustannuksiin. Sote-palveluissa jonottavan keskisuomalaisen asema ei tällä tempulla helpotu. Suurista puheista ja lupauksista huolimatta hallitukselta ei löytynyt selkärankaa, saati rahaa hoitovelan purkuun.
Tähän on saatava muutos. Sote-kriisi on ratkaistava. Suomalaiset on saatava jonoista hoitoon. Siksi Kokoomus on julkaissut oman vaihtoehtonsa sote-palveluiden kehittämiseksi.
Sen ytimessä on suomalaisten oman tahdon parempi kunnioittaminen. Nykyistä laadukkaammat mutta myös kustannustehokkaammat sote-palvelut ovat mahdollisia, jos annamme suomalaisille itselleen enemmän tilaa ja mahdollisuuksia valita. Esimerkiksi palveluseteleiden ja Kela-korvausten nykyistä parempi hyödyntäminen on toimiva väline jonojen lyhentämisessä.
Suomalaisten oman tahdon kuunteleminen on myös taloudellisesti järkevää. Mitä nopeammin suomalaisten ongelmat hoidetaan kuntoon, sitä vähemmillä taloudellisilla kustannuksilla selvitään. Se myös mahdollistaa sen, että palveluiden painopiste on siirrettävä kalliista erikoissairaanhoidosta sujuvampaan perusterveydenhuoltoon ja terveysongelmien ennaltaehkäisyyn.
Siksi julkisen sektorin ohella myös yritykset ja järjestöt pitää ottaa nykyistä laajemmin mukaan tuottamaan palveluita. Palveluiden laatua ja kustannustehokkuutta parantavat myös eri alueiden parhaiden käytäntöjen hyödyntäminen kaikkialla Suomessa.
Laadukkaat ja kustannustehokkaat sote-palvelut edellyttävät myös nykyisen hoitajapulan ratkaisua. Alan opiskelupaikkoja on edelleen lisättävä ja kansainvälistä rekrytointia on nopeutettava. Lisäksi sote-alan veto- ja pitovoiman lisäämiseksi hoitajien ja lääkäreiden ehdotukset oman työnsä kehittämiseksi pitää ottaa jatkossa paremmin huomioon.
Sote-palvelumme ovat hyvinvointiyhteiskuntamme kovinta ydintä ja nykyisen hallituksen jäljiltä ne ovat kriisissä. Nyt on oikea aika muuttaa suuntaa ja parantaa sote-palveluiden saatavuutta ja laatua meidän kaikkien hyväksi.