Vihreä kollegani, kansanedustaja Bella Forsgrén hyökkäsi kokoomusta vastaan 29.3.2022 julkaistussa mielipidekirjoituksessa. Perusteena hyökkäykselleen edustaja piti puheenjohtaja Petteri Orpon antamaa haastattelua, jossa hän kannusti hallitusta nykyistä vastuullisempaan talouspolitiikkaan.
Erityisesti Orpon tässä haastattelussa tekemää kehotusta tehokkaampien työllissyystoimien käyttöönotosta, näin nousukaudella, on haluttu ymmärtää tahallisesti väärin.
Onkin kysyttävä Forsgrénilta: jos hänenkin mielestään Suomen sosiaaliturvajärjestelmässä on merkittäviä kannustinloukkuja, niin missä tilanteessa näitä loukkuja olisi parasta purkaa? Talouden laskusuhdanteessa vai talouskasvun aikana?
Kokoomus ei ole ilkeyttään esittänyt kannustinloukkujen purkamista. Olemme aidosti huolissamme julkisen talouden kestävyydestä ja pitkäaikaistyöttömyydestä. Pysyviä menoja on tällä kaudella lisätty valtavasti, mutta julkista taloutta vahvistavia työllisyysuudistuksia ei ole juurikaan kyetty tekemään.
Tosiasioiden tunnustaminen ei näemmä käy vihreille, mutta haihattelu järkyttävän kalliilla perustulolla kyllä käy. Forsgrénille tiedoksi: siitä tehtiin viime kaudella kokeilu. Perustulo ei auttanut työttömiä työllistymään.
Oletettavaa on myös se, että tulevissa vastineissa tähän kirjoitukseen edellä esitetty kritiikki torjutaan sillä, että Suomen työllisyysaste on hallituksen ansiosta tällä hetkellä erittäin korkealla. Totuus tuon luvun takana on toinen.
Ensinnäkin työllisyysastetta nostaa automaattisesti se, että ikääntymisen myötä työikäisten määrä vähenee ja yhä parempikuntoiset ikäihmiset jaksavat töissä pidempään. Luvuissa näkyy myös hallituksen valtavan velkaelvytyksen vaikutus. Vaalikauden aikana lisävelkaa on otettu jo kohta 30 miljardia euroa ja suunta on ylöspäin. Olisihan se kumma, jos tällainen panostus ei näkyisi missään.
Karu fakta on, että massiivisen elvytyksenkin jälkeen tehtyjen työtuntien määrä yhteiskunnassa ei ole vaalikauden aikana noussut. Vaikka työn tekijöiden määrä on kasvanut, tehdyn työn määrä ei ole noussut.
Kokoomuksen keinot Suomen tilanteen helpottamiseksi ovat juuri niitä, joita Forsgrénkin toteaa taloustieteellisesti todistetuiksi. Haluamme uudistuksia, joilla yhä useampi suomalainen voi olla työmarkkinoilla ja joiden turvin yritykset uskaltaisivat palkata osa-aikaisia kokopäivätöihin. Jos näitä uudistuksia ei toteuteta, hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohja rapautuu.