Julkaistu Keskisuomalaisessa 13.1.2024
Politiikan syyskausi oli vaihteikas ja alkavalta kevätkaudelta voidaan odottaa samaa. Maistiaisia saatiin jo joulukuun väliviikolla, kun Teollisuusliitto ilmoitti uusista poliittisista lakoista. Käytännössä lakoilla suljetaan maamme ainoan öljynjalostamon toiminta Porvoossa useiden päivien ajaksi.
Politiikan juonenkäänteistä riippumatta Orpon hallitusohjelman toimeenpano jatkuu. Kansan äänestämä vastuullisen taloudenpidon linja etenee.
Monissa asioissa ollaan jo pitkällä, vaikka hallitusohjelman tekeminen venyikin normaalia pidemmäksi. Muun muassa ensimmäiset sopeutustoimet ja työmarkkinauudistukset ovat jo astuneet ajallaan voimaan, vaikka niitä oppositio yrittikin jarrutella parhaansa mukaan.
Kun isot linjat ovat nyt etenemässä, hallitus voi alkaa toteuttaa myös muita hallitusohjelman uudistuksia, kuten esimerkiksi turhan sääntelyn purkamista yhteiskunnasta.
Pois lukien Sanna Marinin hallitus, hallituksilla kaikkinensa on ollut vuodesta 2008 eteenpäin tavoitteena purkaa lainsäädäntöömme kertyneitä normeja. Uskoisin, että niin kansalaiset kuin nykyinen oppositiokin allekirjoittavat sen, että Suomeen on vuosikymmenten aikana syntynyt myös paljon turhaa byrokratiaa.
Onnistuessaan norminpurku vaikuttaa eri tavoilla. Jos purku kohdistuu kokonaisiin hallinnonaloihin, voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä. Ihmisten ja yritysten tapauksessa säästyy aikaa, vaivaa ja rahaa.
Esimerkiksi telealan vapauttaminen vuonna 1994 oli lähtölaukaus Suomen irrottamiselle 1990-luvun alun lamasta. Tuolloin tehdyt fiksut päätökset sääntelystä tekivät Suomesta Euroopan edelläkävijöitä telemarkkina-alalla.
Toisaalta joskus vain yhdellä järkevällä norminpurkupäätöksellä voi olla iso ja positiivinen kansantaloudellinen vaikutus. Toissa vaalikaudella Juha Sipilän (kesk.) hallituksen tekemä päätös kaupan aukiolosääntelyn poistamisesta johti työn tuottavuuden kasvuun vähittäiskaupan alalla yli puolet nopeammin kuin muilla sektoreilla. Järkevä sääntely on siis ennen kaikkea kilpailuetu.
Työ- ja elinkeinoministeriöön on jo perustettu uusi ministeriöiden välinen hallinnollisen taakan keventämisen ja norminpurun ohjausryhmä. Tukea tämä ohjausryhmä tulee nyt saamaan myös eduskunnasta. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat nyt vetovastuullani käynnistäneet työtään hallitusohjelmassa sovitun 300 vanhentuneen normin purkamiseksi. Ensimmäiset listat purettaviksi ehdotetuista normeista valmistuvat ensi kevään kehysriiheen mennessä.
Paras ja ajankohtaisin tieto nykyisen sääntelyn toimivuudesta tai toimimattomuudesta on jokaisessa suomalaisessa yrityksessä ja kotitaloudessa. Siksi pyytäisinkin apuanne tällä hetkellä toimimattomalta tuntuvan byrokratian ilmiantamisessa. Ilmoitus voi olla pienestä tai suuresta aiheesta, sillä kaikki huomioidaan.
Tavoitteena on rakentaa Suomi, joka toimii nykyistä paremmin niin kansalaisten kuin viranomaistenkin näkökulmasta.