Suomalaiset aloittavat syksyn odottavissa tunnelmissa. Takana on poikkeuksellinen kesä, jonka aikana saimme ladata akkuja raskaan koronakevään päätteeksi.
Venymistä tarvitaan myös syksyllä. Huolestuttavia uutisia epidemiatilanteesta kuuluu jatkuvasti – kauempaa ja lähempää. Ne ovat valitettavasti välttämättömiä muistutuksia siitä, että meidän on totuttava elämään tämän taudin kanssa vielä pitkään.
Edelleen voimme omalla toiminnallamme päättää, kuinka pahaksi koronaepidemian aallot Suomessa yltyvät. Pitämällä turvavälejä, pesemällä käsiä, harkitsemalla tarpeetonta matkustamista, jne. varmistamme sen, ettemme joudu ottamaan käyttöön keväällä voimassa olleita poikkeuskeinoja.
Jokaisen suomalaisen toiminnan lisäksi koronan nujertamiseen tarvitaan vahvaa poliittista ohjausta. Siksi on ollut häiritsevää lukea uutisia puutteista koronan toiseen aaltoon varautumisessa.
Toisen aallon riski on ollut koko ajan hallituksen tiedossa. Nyt näyttää kuitenkin siltä kuin tilanne olisi tullut yllättäen.
Hallituksen valitseman hybridistrategian ensimmäisen kulmakiven, eli laajamittaisen testaamisen toteuttamisessa, on ollut valtavia haasteita esimerkiksi Keski-Suomessa. Vasta tällä viikolla on tehty ripeitä parannustoimia.
Tästä kiitos Jyväskylän kaupungin itse tekemän päätöksen. Nyt kaikkea mahdollista testauskapasiteettia, eli myös yksityisen sektorin apua, käytetään testausjonojen purkamiseen.
Yhtä lailla hallituksen hitaus puuttua lento- ja laivaliikenteen kautta mahdollisesti tulevien koronatapausten seulontaan ihmetyttää. Hallitus kyllä puhuu jopa omituisuiksiin asti ns. riskimaista tulevien matkustajien tiukemmista karanteeneista, muttei samaan aikaan tarjoa riittäävää testauskapasiteettia esimerkiksi Helsinki-Vantaalle.
Onneksi kuitenkin Turussa venyttiin haamupelastukseen Skopjesta useita koronatartunnan saaneita matkustajia tuoneen lentokoneen kanssa.
On hienoa, että kunnat ovat kantaneet vastuuta, mutta pysyvästi tämä on kestämätöntä.
Hallituksen on parannettava ja selkeytettävä kunnille ja kansalaisille suunnattua koronaviestintää ja lopettava aktiivisten kuntien syyttely. Tässä taistelussa kaikkien pitää olla samalla kartalla.
Alkavaan syksyyn kuuluu perinteistäkin. Tärkein niistä on hallituksen budjettiriihi, jonka pohjustaminen on nyt käynnissä.
Jaan valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) näkemyksen siitä, että tilanteessa, jossa koronakriisi on pikemminkin pitkittymään päin, tärkeintä on ylläpitää suomalaisten luottamusta omaan talouteen. Siksi hallituksen päätös elvyttää kotimarkkinoiden kysyntää on oikeansuuntainen.
Näkemyseroja löytyy siitä, mihin nämä elvytysrahat kohdennetaan. Yksi tehokas keino olisi toteuttaa meillä Keski-Suomessa valmiina odottavia kohteita. Toistaiseksi niissä olemme saaneet vain huteja tai korkeintaan sivuosumia 20 miljardin euron elvytyspotista.
Heti valmiita hankkeita löytyisi. Esimerkiksi Nelostien parantaminen Äänekosken ja Viitasaaren välillä parantaisi maakunnan elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä.
Sama pätee ysitien hankkeisiin Jämsän ja Jyväskylän välillä sekä Lievestuoreen kohdalla. Jyväskylälle tärkeää olisi puolestaan jo kauan vireillä olleen Hippos-hankkeen käynnistäminen, lentoliikenteen uudelleen käynnistämisestä puhumattakaan.
Lisäksi hallituksen on löydettävä budjettiriihessä työllisyyttä tukevia toimia. Hyviä vaihtoehtoja työllistävien rakenneuudistusten tekemiseen löytyy kokoomuksen työllisyysvaihtoehdosta.
Koronakriisistä selviäminen edellyttää myös talouden pitkän ajan kasvuedellytysten tukemista, josta ovat myös talousviisaat puhuneet.
Ja vielä lopuksi kiitos ex-ministeri Hanna Kososelle (kesk.) päätöksestä aloittaa diplomi-insinöörien koulutus Jyväskylän yliopistossa. Se oli pitkään lobattu ja odotettu päätös.
Toivottavasti hallitukselta löytyy halua panostaa jatkossa myös toiseen korkeakoululippulaivaamme Jyväskylän ammattikorkeakouluun.
Työllisyystoimien lisäksi osaaminen on se, mikä Suomen aikanaan koronasta nostaa. Toivottavasti mahdollisimman pian.