Julkaistu Keskisuomalaisessa 27.2.2024
Ilma on nyt sakeanaan erilaisista väitteistä hallituksen tulevia työmarkkinauudistuksia koskien. Ammattiyhdistysliikkeen esittämät väitteet esimerkiksi paikallisen sopimisen muutosten haitallisista seurauksista ovat perusteettomia.
Väite työsuhteen ehtojen vähimmäissuojan murtumisesta on kumottu. Paikallisen sopimisen muutokset eivät vaikuta työlainsäädännön mukaisiin vähimmäisehtoihin, vaan ne mahdollistavat joustavuuden työehtosopimuksen sallimissa rajoissa. Lisäksi kritiikki, jonka mukaan paikallinen sopiminen johtaisi poljettuihin tuntipalkkoihin, on torjuttu selventämällä, että työehtosopimusten mukaiset palkkatasot säilyvät.
Puheet palkkakaton asettamisesta hallituksen toimesta ovat puolestaan harhaanjohtavia. Hallitusohjelmassa ei esitetä rajoituksia työmarkkinaosapuolten neuvotteluoikeuteen palkankorotuksista, vaan ainoastaan vaikutetaan valtakunnansovittelijan toimintaan.
Väitteet vähimmäistyöehtojen vaarantumisesta, työnantajan sanelusta ja ulkomaisen työvoiman hyväksikäytöstä ovat myös osoitettu virheellisiksi. Paikallisen sopimisen periaatteet edellyttävät yhteistyötä ja sopimista työehtosopimuksen puitteissa. Hallitus on myös vastikään hyväksynyt laajan työperäisen hyväksikäytön vastaisen toimenpideohjelman.
Irtisanomisten helpottumista ja työsuhdeturvan heikkenemistä koskevat pelot on kumottu, osoittamalla, että uudistukset eivät mahdollista perusteettomia irtisanomisia ja että työehtosopimusten vähimmäissuoja sekä ansiosidonnainen työttömyysturva säilyvät.
“Pärstäkertoimen” perusteella irtisanomisen väite on niin ikään virheellinen, sillä hallituksen ehdotukset eivät mahdollista mielivaltaisia irtisanomisia. Jatkossakin irtisanomisen on perustuttava asiallisiin syihin, ja laissa edelleenkin määritellään kielletyt irtisanomisperusteet, kuten syrjintä, mikä estää irtisanomisen esimerkiksi ulkonäön perusteella.
Ay-puolen väite “sairaussakosta” taas perustuu käsitykseen, että hallitus aikoo rankaista sairauspoissaoloista. Todellisuudessa ehdotuksessa mainitaan vain ensimmäisen sairauspäivän olevan palkaton, mutta tämäkään ei päde, jos työehto- tai työsopimuksessa on toisin sovittu tai jos sairaus kestää yli neljä päivää.
Hallituksen ehdotukset eivät siis vie työmarkkinoita kohti negatiivisia malleja, vaan pyrkivät lisäämään joustavuutta ja neuvotteluvaraa työmarkkinoilla. Samalla työntekijöiden perusoikeudet ja -turvat säilytetään.
Ymmärrän ay-liikkeen huolen, mutta totuudessa kannattaa pysyä.