Vaalien jälkeisessä Suomessa otettiin merkittävä askel, kun hallitustunnustelijaksi valittu SDP:n Antti Rinne kertoi varsinaisiin hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet. Sen perusteella Suomi on saamassa hallituksekseen vaalilupausten perusteella kalliin kansanrintaman. Näillä näkymin Kokoomus tulee suurella todennäköisyydellä vaikuttamaan Suomen suuntaan oppositiosta käsin.
Oman puolueeni suoritukseen olen tässä tunnusteluprosessissa tyytyväinen. Puolustimme johdonmukaisesti vastuullisen talouspolitiikan linjaa, emmekä halunneet lähteä sellaiseen koalitioon mukaan, jossa meidän julkisen talouden haastavaa tilannekuvaa ei tunnusteta. Emme myöskään halunneet osallistua hallitukseen, jossa talouden ja työllisyyden tekijöillä, eli yrittäjillä, on vain ja ainoastaan miljardiluokan tulevaisuusinvestointien ja vappusatasten maksajan osa.
Tänään käynnistyvistä hallitusneuvotteluista ennustan haastavia. Paineet kalliiden vaalilupausten lunastamiseen ovat kovat, vaikka samaan aikaan taloutemme kasvuvauhti on hiipumassa. Kaikelle hyvälle on vaikea löytää maksajia tilanteessa, jossa julkinen talous on nousukauden huipullakin 5 miljardia euroa alijäämäinen. Tämän kaiken päälle ikääntyminen uhkaa räjäyttää sote-kustannukset, toisin sanoen BKT:n kasvu ja sote-menojen kehitys ovat erisuuntaisia. Pk-yritykset ovat menossa kohti suhdannekuoppaa, vienti takkuaa ja kuluttajien luottamus heikkenee.
Erityisen mielenkiintoista on seurata sitä, mitä tapahtuu historiallisen vaalitappion kärsineen Keskustan talouspuolen kynnyskysymyksille tilanteessa, jossa hallituksen ideologinen pohja on voimakkaan vihervasemmistolainen. Varmaa vain on, että joku neuvotteluissa joutuu pettymään, koska Keskustan kynnyskysymykset eivät juurikaan eroa Kokoomuksen vastaavista. Toivon mukaan pettymään eivät joudu Keskustaa talousvastuullisena pitäneet äänestäjät. Toki lopullisen arvion uuden hallituksen linjauksista voi tehdä vasta kun hallitusohjelma on valmis.
Olen varma, että Kokoomus tulee haastamaan Rinteen kansanrintamahallitusta asiallisesti, mutta napakasti, asettamalla suomalaisten edun aina ensisijalle. Samalla mahdollinen paikka oppositiossa antaa meille mahdollisuuden terävöittää ja kehittää omaa toimintaamme. Tavoite ei voi olla muuta kuin nostaa Kokoomus Suomen suurimmaksi puolueeksi ensi eduskuntavaaleihin mennessä.
Sama asiallinen, mutta napakka linja pätee myös omaan toimintaani keskisuomalaisena kansanedustajana. Maakunnan kymmenestä kansanedustajasta seitsemän on näillä näkymin mukana uuden hallituksen ohjelmaa sorvaamassa. Hyvä niin. Heillä on nyt ensisijainen vastuu siitä, että meidän elinkeinoelämälle ja elinvoimalle tärkeät hankkeet, kuten vaikkapa Jyväskylä-Tampere kaksoisraidehanke, lähtee nopeasti liikkeelle jo hallitusohjelmakirjauksena. Myös Jyväskylän pääseminen osaksi MAL-sopimusjärjestelmää, Hippoksen saaminen valtakunnallisesti merkittäväksi kohteeksi pääsijoittajan nyt puuttuessa tai resurssien riittäminen meidän maailmanluokan korkeakouluille, ovat tärkeitä edunvalvontakohteita. Unohtaa ei myös saa meidän maanteiden infrahankkeita, joissa olemme viimeisen kahden hallituskauden aikana onnistuneet historiallisen hyvin. Nelostien kattava parantaminen ja ysitien kuntoon laittaminen Keski-Suomessa on oltava hallituksen prioriteetin kärjessä heti päivästä yksi.