Suomen nykyinen hyvinvointi on syntynyt työstä ja osaamisesta. Sukupolvi toisensa jälkeen Suomi on mennyt eteenpäin sillä, että jokainen meistä on voinut luottaa siihen, että työtä tekemällä ja asiansa kunnolla hoitamalla pärjää. Meidän pätevillä opettajilla sekä edistyksellisellä koululaitoksella on ollut avainrooli Suomen nostamisessa köyhästä maatalousmaasta maailman parhaimpien maiden joukkoon.
Nyt tämä vanha hyvinvoinnin kohtalonyhteys on osittain kyseenalaistettu. Maailma ja työelämä muuttuvat nopeasti ja uusi teknologia muuttaa ja murtaa monia teollisuuden aloja ja ammatteja. Muuttuvassa maailmassa pärjätäksemme me kaikki tarvitsemme jatkuvasti erilaista, erikoistuvaa ja uutta osaamista. Pahimmillaan muutoksen rattaiden alle voi joutua, vaikka olisi tehnyt kaiken niin sanotusti oikein.
Näidenkin vaalien alla käydyissä lukuisissa keskusteluissa huoli oman osaamisen ja ammatin säilymisestä on todella yleistä. Onkin päivän selvää, että suomalaisten osaamisen turvaaminen pitääkin olla vaalien jälkeen aloittavan hallituksen tärkeimpiä tehtäviä.
Haaste on toki valtava, sillä tutkimusten mukaan noin miljoonan suomalaisen osaaminen olisi päivityksen tarpeessa. Silti välineitä siinä onnistumiseen on olemassa. Tärkeintä on, että oman osaamisen päivittäminen mahdollistetaan aivan jokaiselle. Jatkuva oppiminen tarvitsee sekä uudenlaisia koulutuksen muotoja sekä kannustimia yksilöille ja työnantajille.
Suomeen on luotava alkavalla vaalikaudella osaamisen tulevaisuussopimus, jossa ovat mukana valtion lisäksi oppilaitokset, työntekijät ja työnantajat. Sen osana on tarkasteltava työmarkkinoiden, työttömyysturvan, verotuksen ja erilaisten rakenteiden muuttamista.
Lisäksi yritysten ja kolmannen sektorin on otettava vahvempi rooli ja vastuu jatkuvan oppimisen mahdollistajana. Erityistä vastuuta on kannettava niistä, joilla työpaikkaa ei ole tai joilla työsuhteet ovat monimuotoisia, sirpaleisia. Tavoitetila on selkeä: tarjotaan vahvinta turvaa ja uusia koulutusmuotoja niille, joilta vanha työ on katoamassa alta. Tässä keskeistä on se, että mahdollistamme osaamisen päivittämisen läpi työuran.
Uuden oppiminen on keskeinen osa tulevaisuuden työelämää sekä parasta muutosturvaa työelämän epävarmuudessa ja maailman muutoksessa. Aivan jokaisen on voitava luottaa siihen, että työelämän muutoksessa ja ammattien kadotessa myös heille käy hyvin.
Suomen nousua nykyiseen hyvinvointiin on auttanut myös avoin mieli ja ketteryys maailman muutoksiin reagoimisessa. Nyt tätä tarvitaan meidän koulutusjärjestelmän osalta. Mahdollistetaan suomalaisten menestys muuttuvassa työelämässä. Tehdään Suomesta maa, jossa saa oppia uutta, vaihtaa ammattia ja alaa ja löytää uusia oppimisen polkuja myös työuran aikana. Se on tulevaisuuden hyvinvoinnin perusta.