Suomessa on kannettu huolta katujengi-ilmiöstä. Kimmokkeena tähän ovat olleet nuorisojengien tekemät väkivallanteot suurimmissa kaupungeissamme, jotka ovat aiheuttaneet vaaraa myös sivullisille.
Jyväskylässä ja Keski-Suomessa tältä ilmiöltä on toistaiseksi vältytty, mutta poliisin mukaan myös täällä ovat varoitusmerkit näkyvissä. Alaikäisten tekemien väkivaltarikosten määrä myös meillä on kasvussa ja uutena ilmiönä voidaan pitää myös sitä, että väkivallalla uhkaillaan myös mm. poliisia.
Tähän kehitykseen on puututtava. Katujengiytymiselle on meillä sanottava vielä ei, kun se on mahdollista.
Kokoomus esitteli 13.3.2023 oman ohjelmansa katujengi-ilmiön karsimiseksi. Sen ytimessä on ajatus siitä, että tilanteissa olevia nuoria on tuettava kasvussa ja arjessa nykyistä vaikuttavammin.
Kouluissa on panostettava yksilölliseen ja varhaiseen tukeen, häiriökäyttäytymiseen on puututtava heti sen esiintyessä ja jokaiselle nuorelle on varmistettava oikeus vähintään yhteen mielekkääseen harrastukseen. Lisäksi nuorten pääsyä laadukkaisiin mielenterveyspalveluihin tulee helpottaa.
Jo syrjäytyneiden nuorten ennaltaehkäisevää tukea eli niin sanottua Ankkuri-toimintaa pitää lisätä ja erityistä huomiota pitää antaa jo rikoksen tehneille nuorille. Kokonaisvastuu heidän asioidensa ajamisessa nuorten palveluissa tulee osoittaa yhdelle henkilölle tai viranomaiselle. Lastensuojelulle ja mm. koulukodeille pitää antaa riittävät resurssit ja valtuudet lasten ja nuorten auttamiseksi.
Silti sinisilmäinenkään ei pidä olla. Siksi ehdotamme sitä, että katujengien väliseen välienselvittelyyn liittyvien rikosten ja ampuma-aserikosten rangaistuksia kovennetaan, ja että jengirikollisten saamaan rikoshyötyyn puututaan nykyistä tehokkaammin.
On myös rehellisesti tunnustettava, että katujengi-ilmiö on osaltaan kytköksissä epäonnistumisiin maahanmuutto- ja kotouttamispolitiikassa. Siksi sitä on muokattava.
Jatkossa Suomen kotouttamispolitiikan punaiseksi langaksi otetaan kielen oppiminen, koulutus, osallisuus ja työnteko, jotka ovat tärkeimmät avaimet suomalaiseen yhteiskuntaan integroitumiseen. Lisäksi maahanmuuttajayhteisöissä vaikuttavia avainhenkilöitä on saatava yhä aktiivisemmin mukaan työhön, jossa nuorille luodaan tulevaisuudennäkymiä ja ennaltaehkäistään rikollisen elämäntavan piiriin ajautumista.