UUSI NOUSU ALKAA ÄÄNEKOSKELTA

Viime vuoden aikana Äänekoskesta on tullut yksi Suomen kuumimmista paikoista valtakunnan politiikassa. Muutos on ollut valtava. Pitkään Keski-Suomen vaikeimman työttömyyden kaupunkina olleesta Äänekoskesta puhutaan nyt koko Suomen uuden nousun aloituspaikkana.

Kaiken tämän pohjalla on luonnollisesti Metsä Groupin kevään 2014 aikana tekemä alustava ilmoitus tehdä koko Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi Äänekoskelle. Toteutuessaan yli miljardin euron investointi tuo työtä ja toimeentuloa tuhansille. Merkittävä osa työpaikoista tulee sijoittumaan Ääneseudulle.

Metsä Groupin pitäisi vahvistaa investointipäätös lähiaikoina. Yhtiön mukaan yksi osatekijöistä myönteisen päätöksen tekemiseksi on valtion sitoutuminen uuden biotuotetehtaan vaatimien liikenne- ja infrastruktuurihankkeiden toteuttamiseen. Tämän eteen tehdään seuraavina kuukausina työtä, jotta osapuolet ovat samalla viivalla asioita päätättäessä.

Jo nyt konkreettisia päätöksiä on tehty. Erityisen 1,5 miljoonan euron suunnittelurahan myöntäminen ikuisuushankkeeksi muodostuneen valtatie 4:n perusparantamiseksi sai valtion toisessa lisätalousarviossa seurakseen 13 miljoonan investointipäätöksen kantatie 77:lle. Kun tämä tällä hetkellä vaarallinen Sinisen tien väli Viitasaaren ja Keiteleen välillä saadaan kuntoon, helpottaa se ennen kaikkea Äänekosken tehtaan tarvitseman kuljetusten sujuvuutta pohjoisimmasta Keski-Suomesta ja Pohjois-Savosta.

Äänekosken hyvät uutiset eivät jääneet viime vuodelta pelkästään tähän. Hyviä uutisia tuli ainakin liikunnan- ja urheilun ystäville. Kaupungissa kauan vireillä ollut VesiVelhon uimahallin remontti sai vihdoin valtion liikuntapaikkojen rakentamis- ja kunnostamisrahaa. Valtion liikuntaneuvoston jäsenenä olin erityisen tyytyväinen tähän päätökseen. Tuleva parannus antaa entistä paremmat mahdollisuudet myös liikuntatalon muille käyttäjille.

Kataisen ja Stubbin hallituksia on oppositiosta määritelty keskittämisen ideologialla toimiviksi. Perusteluina näille näkemyksille on pidetty kehityksen suuntaa maakuntien seutukeskuksissa kuten vaikkapa Äänekoskella. Kuitenkin edellä esitetyt päätökset kertovat toista. Hallitus on voimakkaasti tukemassa Äänekosken uutta nousua ja toivoo siitä kannustavaa esimerkkiä myös muille teollisen rakennemuutoksen kourissa painiville paikkakunnille.