TAISTELU HIPPOKSEN PUOLESTA JATKUU!
Myönnettävä se on. Turpiin tuli 4-3. Aie nostaa Hippos 2020-hanke valtakunnallisesti merkittäväksi liikuntahankkeeksi Valtion liikuntaneuvostossa ei onnistunut. Pohjoismaiden suurimman liikunnan ja huippu-urheilun osaamiskeskittymän puolesta uupumattomasti työtä tehneille kansanedustaja Mauri Pekkariselle (kesk.) ja kaupunginjohtaja Timo Koivistolle (sd.) haluan antaa isot kiitokset. Parhaamme yritettiin, mutta nyt se ei riittänyt.
Loppuvaiheessa Hippoksen takana monivaiheisen kokouksen jälkeen seisoivat vain Kokoomus ja Perussuomalaiset. Vastaan aietta äänestivät Keski-Suomessakin isointa ääntä käyttävä Keskusta. Vihreät, jotka puolestaan ovat Hippoksen kotikaupungin Jyväskylän isoin valtuustoryhmä, äänestivät laukaalaisvoimin tyhjää. Vastaan äänestäneille on varmasti omat painavat argumenttinsa.
Syitä siihen, miksi hanke toistaiseksi epäonnistui, on useita. Ensimmäinen selitys löytyy Hippoksen hankkeen erilaisuudesta verrattuna perinteisiin valtakunnallisesti merkittävinä pidettyihin hankkeisiin kuten vaikkapa Olympiastadioniin tai Tampereelle nousevaan uuteen Areenaan. Yhden rakennuksen sijasta Hippoksen kokonaisuus pitää sisällään useita isoja ja monessa mielessä valtakunnallisestikin merkittäviä rakennushankkeita. Monitoimiareena, MID-areena ja voimistelutalo sekä vielä mahdollisesti suunnitteilla oleva Suomen ensimmäinen avattava jalkapallostadion ovat niistä keskeisimmät. Silti niitä ei virkamiesarviossa pidetty kokonaisuutena sellaisena, että ne täyttäisivät valtakunnallisten hankkeiden ehdot.
Tässä varmasti opetusministeriöllä on pohdinnan paikka, pitäisikö valtakunnallisten hankkeiden kriteeristöä laajentaa Hippoksen kaltaisten hankkeiden yleistymisen takia? Uskon, että tuon kokouksen jälkeen näin tulee varmasti käymään. Lisäksi valtakunnallisten hankkeiden hakemusohjeita voisi olla paikallaan selventää. Nytkin virkamiesten ohjeistus hankkeen suhteen oli melko epäselvää. Toki, nuo muutokset eivät meitä juuri nyt auta.
Toiseksi Hippoksen menestyksen mahdollisuuksia heikentää myös vuosi vuodelta kiristyvä kilpailu valtion liikuntapaikkarakentamiseen myöntämistä varoista. Jyväskylän ja Tampereen ohella myös mm. Helsingissä, Turussa ja Oulussa on pitkällä tai vähintäänkin viritteillä kunnianhimoisia liikuntahankkeita ja jokainen alueellinen päättäjä haluaa luonnollisesti parantaa oman hankkeensa tulevia menestysmahdollisuuksia tulevilla rahoituskierroksilla.
Kolmanneksi kyse on totta kai myös siitä, että joillekin toimijoille uuden Hippoksen nouseminen Jyväskylään merkitsisi kilpailun kiristymistä vaikkapa lajiliittojen, kuten voimistelu, leirityksistä. Se puolestaan merkitsisi taloudellisia menetyksiä jo olemassa oleville toimijoille. Kateus voittaa tässäkin kiiman. Tarjoaahan tulevaisuuden Hippos huipputason tilat ja mahdollisuuden tietopohjaiseen valmentamiseen 20 lajille.
Silti, vaikka taistelu nyt hävittiin, sota Hippoksen puolesta jatkuu ja tiekartta on selkeä.
Ensimmäinen ja tärkein asia on varmistaa se, että hankkeessa mukana olevat sijoittajat pysyvät mukana tästä valitettavasta takapakista huolimatta. Se on edellytys sille, että Hippos saadaan kaupunginvaltuuston käsittelyyn ensi vuoden alusta.
Samaan aikaan työ valtakunnallisesti merkittävän liikuntahankkeen statuksen puolesta jatkuu. Itse tulen tekemään kaikkeni sen eteen, että asia hoidetaan kuntoon mahdollisimman nopeasti. Ensimmäinen mahdollisuus tähän on ennen kevättä, kun liikuntaministeri Sampo Terho tekee lopullisen päätöksen tulevien vuosien liikuntahankkeiden rahoituksesta. Ja jos se ei onnistu, asia on hoidettava kuntoon ensi vuoden lopulla kun valtion liikuntaneuvosto päättää vuosien 2019-22 liikuntapaikkarakentamisen rahoituksesta.