HALLITUKSELLA PELISILMÄÄ KILOMETRIKORVAUKSISSA

Suomalaisia autoilijoita kuohuttanutta kilometrikorvausten uudistamista ollaan kuin ollaankin toteuttamassa kertarysäyksen sijasta asteittain.

Hallitusta voikin hyvästä syystä onnitella hyvän pelisilmän käyttämisestä, kun se myöntyi kansalaisten perusteltuun vaatimukseen ottaa lisäaikaa esityksensä valmisteluun.

Näillä näkymin ensi vuoden budjetissa kilometrikorvausten tasoa alennetaan suunnitellut kaksi senttiä kilometriltä. Tällaiselle oikeudenmukaiselle säästämiselle myös valtaosa suomalaisista on antanut tukensa.

Eniten kritiikkiä herättäneet suunnitelmat yli 15 000 kilometriä vuodessa ajavien korvausten puolittamisesta eivät ensi vuonna toteudu. Uusi ilometrikorvausmalli olisi näillä näkymin voimassa vasta vuoden 2014 alussa.

Otettu ”tekninen aikalisä” tuleekin nyt käyttää hyödyksi.

Jotta uutta tulevaa korvausjärjestelmää voitaisiin pitää onnistuneena, tulisi se suunnitella mieluiten yhteistyössä hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Silloin uusi järjestelmä olisi helpommin hyväksyttävissä sekä elinkeinoelämän että työntekijöiden taholta.

Samalla aikalisällä olisi hyvä aloittaa myös muunlaisen työsuhdeperusteisen autoilun tukien perkaaminen nykyistä oikeudenmukaisemman, mutta silti työntekoon kannustavan autoetujärjestelmän luomiseksi.