VIELÄ KERRAN HIPPOKSESTA JA KOKOOMUKSEN TOIMINNASTA PROSESSISSA

Kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.), maakuntahallituksen varapuheenjohtaja Elina Sillanpää (vihr.) ja emeritusedustaja Kauko Tuupainen (ps.) kirjoittivat (KSML 1.12.) Jyväskylälle tärkeän Hippos-hankkeen käsittelystä valtion liikuntaneuvoston viimeisimmässä kokouksessa.

Eräät väitteet vaativat oikaisua. Lisäksi on paikallaan kerrata kokoomuksen toiminta prosessissa, jonka päässä oli Hippoksen hankkeesta tehty äänestys valtion liikuntaneuvoston kokouksessa.

Kaiken pohjana on Hippoksen rahoitussuunnitelma ja toteuttamisaikataulu. Rahoituksen 300 miljoonan kokonaisuudesta yksityiset sijoittajat kattavat 90%. Investointien varmistamiseksi on hyvä saada mukaan myös valtion panostus. Toiveena on ollut useamman miljoonan avustus. Näin ison potin kerääminen edellyttää sitä, että Hippos 2020 -hanke ehdottomasti nostetaan OKM:n liikuntapaikkojen rahoitussuunnitelmassa valtakunnallisesti merkittäväksi hankkeeksi.

Hippoksen osalta kriittisiä päätöksiä tehdään lähiviikkoina. Siksi valtakunnallisen statuksen hankkiminen jo ensi kevään liikuntarahoitussuunnitelmassa asetettiin tietenkin ykkösprioriteetiksi. Viikko sitten perjantaina liikuntaneuvoston jäsenille jaetussa pohjaesityksestä kävi ilmi, että tämä ei toteutuisi. Vain yksi viidestä Hippos-hankkeen hakemuksesta eli Telinevoimistelutalo on saamassa 750 000 euron avustuksen vuodelle 2020.

Päätös oli iso pettymys erityisesti siitä syystä, että Hippos 2020 -hanke oli pilkottu viiteen keinotekoiseen kokonaisuuteen OKM:n virkamiesten nimenomaisella ohjeistuksella. Puutteellisen ohjeistuksen myötä lajiliitoilla ja Olympiakomitealla oli vaikeaa antaa puoltoja keinotekoisesti järjestettyjen kokonaisuuksien valtakunnallisesta merkittävyydestä.

Ne käsittelivät lausunnoissa tietenkin Hipposta kokonaisuutena eivätkä näissä keinotekoisista osissa. Eikä niille myöskään oltu informoitu OKM:n taholta, että Hippos on paloiteltu. Tämä puolestaan helpotti rahoitussuunnitelmaa valmistelevaa virkamiestä jättämään kaikki Hippoksen osat pois valtakunnallisesti merkittävien hankkeiden listalta, kun kukaan ei osannut niitä puoltaa.

Emme halunneet tyytyä tähän epäoikeudenmukaiseen tulkintaan ja käsittelyyn vaan yritimme raivokkaasti saada muutosta liikuntaneuvoston kokoukseen saakka. Koska koko Hippos-kokonaisuutta ei voitu käsitellä, esitimme Telinevoimistelutaloa valtakuntakunnallisesti merkittäväksi kohteeksi. Ja ihan perustelluista syistä. Tämä tulee olemaan ylivoimasesti modernein ja paras telinevoimistelukeskus koko Suomessa.

Muut kohteet yksittäin tulkittuna, kuten esimerkiksi Monitoimiareena, eivät valitettavasti pärjää muualla Suomessa jo sijaitseville tai tuleville kohteille. Tämän kaiken teimme siis pakon edessä. Koimme, että Jyväskylää oli pomputeltu täysin turhaan OKM:n taholta koko prosessissa.

Kummallista kyllä muutamille poliittisille tahoille kokoomuksen suoraselkäisyys Hippos-asiassa on ongelma. Puhutaan poliittisesta pelistä, vaikka hankkeen kaatoivat muut kuin kokoomus tai perussuomalaiset.

Ikään kuin meidän tehtävämme olisi pyytää keskisuomalaisilta anteeksi sitä, että muilta loppui rohkeus ajaa maakunnan etua loppuun asti. Fakta kuitenkin on, että toisenlaisella äänestuloksella meillä olisi nyt neljä miljoonaa euroa pohjalla menossa arvioitavaksi ministerille. Valitettavasti tällä hetkellä olemme mopen osilla.

Yhtä lailla on erikoista moittia meitä siitä, että Hippos tuotiin valtion liikuntaneuvostoon äänestettäväksi. Täytyy muistaa, että valtion liikuntaneuvosto toimii poliittisella mandaatilla ja siellä tietenkin saa haastaa ministeriön virkamiesten esityksiä ja tehdä omia esityksiä.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten kokeneet poliitikot eivät äänestystä hätkähtäneet vaan olivat Hippoksen puolella loppuun asti. He ymmärsivät kokonaisuuden virkamiehiä paremmin.

Ja mitä minun jääviyteeni tulee, oikeuskanslerin tulkinta valtion liikuntaneuvoston jääviyskysymyksiin on erityisen tiukka. Tästä syystä minut ja varamieheni Jokinen todettiin jääveiksi asiaa käsittelemään.

Eli: Hankala kokonaisuus ja monimutkainen prosessi. Ensimmäinen poliittinen erä hankkeen puolesta on nyt hävitty. Se ei tosin muuta sitä faktaa, että taistelu jatkuu Hippoksen puolesta!