TOSIASIOIDEN EDESSÄ SOTEN KAADUTTUA

Vaalikauden kansalaistapaamisten puhutuimpia aiheita on ollut sote-uudistus. Keskisuomalaisia on erityisesti ihmetyttänyt, miksi asiasta, josta päättäjät ja enemmistö suomalaisista on samaa mieltä, ei tunnu tulevan yhtään mitään. Tuoreimmat käänteet eivät tätä käsitystä ainakaan heikennä, vaan jokaisella puolueella ja sote-asiantuntijaksi itseään kutsuvalla on peiliin katsomisen paikka.

Kaikki eduskuntapuolueet kattaneesta parlamentaarisesta työryhmästä huolimatta uudenkaan sote-mallin sisältö ei ollut kuntalaisille taatun kansanvallan tai kuntien taloudellisen aseman kannalta perustuslain mukainen. Ei, vaikka julkisuuteen annettujen tietojen mukaan esitettyihin malleihin sisältyneet perustuslailliset vaikeudet olivat jo kauan tiedossa. Nyt sote-ratkaisun hakeminen siirtyy huhtikuussa valittavan eduskunnan ja hallituksen tehtäväksi.

Ensi vaalikauden uutta sote-yritystä on järkevää jatkaa parlamentaariselta pohjalta mutta painopistettä vaihtaen. Valtapelien ja hallinnollisten laatikkoleikkien sijasta on keskityttävä olennaiseen – suomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämiseen. Miten suomalaisten käyttämää aikaa asianmukaiseen hoitoon pääsyyn voidaan vähentää tai miten nopeasti ikääntyvälle Suomelle löytyy riittävästi hoivaa ja palveluja – kysymyksiä, joihin meiltä jokaiselta kaivataan vastauksia.

Se kuitenkin edellyttää rehellistä puhetta Euroopan nopeimmin vanhenevalle yhteiskunnalle sopivimmasta sote-rahoitusmallista. Enää päättäjillä ei ole varaa hyssytellä veronmaksajien terveyden ja hyvinvoinnin kustannuksella. On aika täyttää lupaus kaikille saatavilla olevista, nopeista ja laadukkaista sote-palveluista.