RUOKITAAN NYT HYVÄN KEHÄÄ

Suomi on siirtynyt hentoiselle kasvu-uralle. Myös Keski-Suomessa on takana ensimmäinen ehjän kasvun vuosi liki vuosikymmeneen. Voimakkainta kasvu on ollut rakentamisessa, mutta myös palvelut ja teollisuus ovat päässeet kasvunsyrjästä kiinni. Ja mikä parasta, kasvua tapahtuu kaikissa Keski-Suomen seutukunnissa.

Parhaimmat tulokset kasvusta näkyvät työllisyydessä. Uusien työttömyystilastojen mukaan Keski-Suomen työllisyystilanne on jatkanut elpymistään. Työssä oli liki 900 keskisuomalaista enemmän kuin vuosi sitten. Viime hallituskaudella toteutettu ja silloin paljon arvosteltu yhteisöveron lasku näkyy maakunnassa nyt konkreettisina työpaikkoina mm. Äänesseudulla.

Tätä hyvän kehää jokaisen päättäjän pitäisi pyrkiä ruokkimaan. Suurin haaste niin meillä kuin valtakunnallisestikin on kasvavan pitkäaikaistyöttömyyden taittaminen. Yhtä taikakeinoa tähän ei ole, ja pitkäaikaistyöttömien mahdollisuutta työllistyä pitää parantaa monin eri keinoin. Työttömyys- ja sosiaaliturvaa pitää kehittää sekä mm. ulosottoon liittyviä kannustinloukkuja purkaa. Mitään sellaisia palkkatukimalleja, jotka kannustaisivat ottamaan vastaan matalasti palkattua työtä ei pitäisi karsastaa.

Kasvu näkyy myös kuntataloudessa, jossa parantunut työllisyystilanne helpottaa jokasyksyisiä talouden tasapainottamisurakoita. Hyvä esimerkki on Jyväskylä, josta kuuluu pitkästä aikaa hyviä talousuutisia. Jos kaupunginjohtajan esitys hyväksytään sellaisenaan, se merkitsee useiden vuosien velaksi elämisen loppua. Samalla se vahvistaa Jyväskylän asemaa yhtenä johtavista kaupunkiseuduista koko Suomessa.

Vaikka valoa näkyy, myös korjauksen kohteita on tiedossa. Lukiokoulutuksen resurssit ovat yksi niistä. Niiden parantamiseksi toivottavasti löydetään vielä hyvä ratkaisu. Toinen on Keski-Suomen Museo, jonka kipeästi kaipaama peruskorjaus olisi jäämässä ilman rahaa. Tässä asiassa ratkaisu voi löytyä Opetus- ja kulttuuriministeriön suunnasta. Näissä neuvotteluissa pyrin tekemään parhaani ministerin suuntaan meille tärkeän museon toiminnan turvaamiseksi.