POHJOISMAISELLE YHTEISTYÖLLE TARVITAAN SELKEÄ JA LISÄARVOA TUOVA ARKTINEN STRATEGIA
Pohjoismaiden neuvosto tekee tällä viikolla historiaa Islannin Reykjavikissa. Osana neuvoston kevätkokousta pohjoismaiset parlamentaarikot osallistuvat ensimmäistä kertaa uuteen teemaistuntoon.
Aiheiksi ovat valikoituneet arktiset asiat ja Pohjoismaiden rooli arktisissa kysymyksissä – yksi kärkiteema Suomen tänä vuonna hoitaman Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajuuden ohjelmasta.
Odotettavissa on mielenkiintoinen keskustelu. Yhtä mieltä toki ollaan sentään siitä, että Pohjoismaiden vahvemmalle roolille olisi kyllä tilausta.
Eri mieltä sen sijaan ollaan siitä, mikä rooli olisi Pohjoismaiselle yhteistyölle sopivin tai mihin teemoihin Pohjoismaiden olisi järkevää arktisessa politiikassaan keskittyä. Onpa kai kiistaa jopa siitäkin, tulisiko Pohjoismaiden nostaa omaa arktista profiiliaan yksin vai linkittymällä muiden toimijoiden kuten EU:n kanssa.
Edustamani Pohjoismaiden neuvoston konservatiiviryhmän kanta näihin asioihin on selkeä. Ollakseen uskottava toimija arktisissa asioissa Pohjoismaiden neuvoston tulee kytkeä politiikkansa tiiviisti Euroopan unionin ja Arktisen neuvoston ohjelmiin. Pyörää ei neuvoston pidä pyrkiä keksimään uudelleen.
Vastaavasti valittavien teemojen osalta keskiössä tulee olla niiden tuottama lisäarvo kaikille Pohjoismaille ja niiden kansalaisille. Pohjoismainen brändi, elinkeinoyhteistyön kehittäminen, vihreä kasvu sekä taloudellisesti ja ekologisesti kestävän kehityksen teemat olisivat tällaisia.
Kaikkea tarjoavaa politiikan noutopöytää arktisesta strategiasta ei ole järkevää rakentaa. Tavoitteena tulee sen sijaan olla selkeä ja muutamaan teemaan keskittyvä linjakas toimintaohjelma Pohjoismaiden ja arktisen alueen tarpeisiin.
Ohjelmien jääminen irrallisiksi ja erillisiksi julistuksiksi olisi tappio koko pohjoismaiselle yhteistyölle. Samanlainen tappio olisi myös se, jos tuleva arktisen politiikan strategia palvelisi vain muutamien maiden omia intressejä.
Pohjoismaiden ja niiden välisen yhteistyön keskeisin vahvuus on aina ollut avoimuus, käytännöllisyys ja kyky tehdä ennakkoluulottomia ratkaisuja. Nyt kaikkia näitä tarvitaan rakentaessamme Pohjoismaille yhteistä arktisen politiikan identiteettiä.
Ei pidä väheksyä myöskään arktisen alueen turvallisuuspoliittista merkitystä. Pohjoismaiden puolustusyhteistyöllä on vahva poliittinen tuki, ja mitä tulee käytännön toimiin, Thorvald Stoltenbergin ansiokkaassa raportissa (http://www.mfa.is/media/Frettatilkynning/Nordic_report.pdf) on useita konkreettisia ehdotuksia Pohjoismaiden arktiselle yhteistyölle – myös meriturvallisuuteen, pelastustoimintaan ja ympäristön suojeluun liittyen.
Tekoja tarvitaan, mutta ensin täytyy sopia asiat puhumalla. Se on sitä politiikkaa. Terveisiä täältä tulivuoren juurelta!