NARKOLEPSIA-JUPAKASSA KAIVATAAN PAHOITTELUJEN SIJAAN POLIITTISTA VASTUUNKANTOA

Sikainfluenssarokotteesta aiheutuneet lasten ja nuorten narkolepsia-tapaukset ovat puhuttaneet kansalaisia ja poliittisia päättäjiä – ja aivan aiheesta. Sika-influenssakohussa kyse on ollut viimekädessä julkisen sektorin tekemästä virheestä ja laiminlyönnistä, minkä maksumiehiksi ovat joutuneet merkittävä määrä lapsia ja nuoria perheineen.

Erityisen ikäväksi tilanteen on tehnyt se, että aina viime päiviin asti perustellusti omien lapsiensa tilasta huolehtineiden vanhempien hätään ei ole haluttu puuttua asiaan kuuluvalla vakavuudella. Virkamiesten ja asiasta päättäneiden politiikkojen vähättelevät kommentit ovat loukanneet monia asianomistajina olevia perheitä matkan varrella.

Yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden nimissä ja politiikan maineen palauttamiseksi tulisi jonkun kantaa vastuu ja erota narkolepsia-tapausten johdosta. Ilman tällaista liikettä narkolepsia-perheille annetut julkiset pahoittelut jäävät ulkokultaisiksi.

Myös elinikäiseen sairauteen rokotuksin tuomituille lapsille ja nuorille annettavista korvauksista tulisi yhteiskunnallisen kohtuuden nimissä päästä nopealla tahdilla vanhempia tyydyttävään ratkaisuun. Hyvä tavoite niin virkamiehille kuin poliitikoillekin olisi se, että edes tässä surullisen narkolepsia –episodin loppuhoidossa asiat tehtäisiin vihdoinkin oikein.

Viimeiseksi sika-influenssa –kohusta tulee ottaa opiksi myös vastaavien tapausten varalta. Kaikissa tapauksissa, kuten vaikkapa tulevien pandemiarokotusten yhteydessä kansalaisten terveyden säilyttäminen tulee olla tärkein tavoite. Ihmisten perusterveys ei saa olla niitä asioita, jotka voidaan riskeerata muiden kulloinkin tärkeänä pidettyjen asioiden alttarille.