LOPUN ALKU VAI ALUN LOPPU JÄÄKIEKOSSA?

Jääkiekko on ollut valtakunnan ykköspuheenaihe äärimmäisen ikävästä syystä. Keskustelun keskiössä on ollut jääkiekon ja väkivallan suhde.

Keskustelu aiheesta ja kohu erittäin likaisesta 1.9. käydystä Jokerit–HIFK -ottelusta on ollut perusteltua. Pelin fyysisyyden ja kilpailuhenkisyyden lisääntymisestä huolimatta nähty vastustajan tahallinen vahingoittaminen ei voi koskaan kuulua jääkiekkoon.

Suomalaisen jääkiekkoväen onkin viimeistään nyt otettava stoppi väkivaltaiseen kehitykseen, ennen kuin joku pelaajista loukkaantuu todella vakavasti. Vastuu pelin ja pelaajien turvallisuudesta on kaikkien yhteinen. Yksikään mukana oleva taho ei voi luistaa tästä vastuunkannossa.

Pelaajien vastuu turvallisuusketjussa on tärkein. Se lähtee vastustajan kunnioittamisesta kaikissa tilanteissa. Siitä ei saa tinkiä missään olosuhteissa.

Viime aikoina nähty tietoinen harmaalla alueella pelaaminen on luonut epäterveellistä jännitettä joukkueiden välille ja purkautunut käsittämättöminä ylilyönteinä. Vaakalaudalla on jopa lajin maine suomalaisten suosikkiurheiluna.

SM-liigan vastuulla on nollatoleranssin luominen peliin kuulumatonta vakivaltaa kohtaan. Löysien puheiden ja rimaa hipoen annettujen rangaistusten aika on ohi. Tästä esimerkkinä toimivat mielestäni hyvin 11.9. langetut rangaistukset, jotka olivat historiallisen kovia. Tosin linjan on pysyttävä systemaattisesti aiempaa kovempana. Muuten paluu vanhaan on vain ajan kysymys.

Valmentajien ja organisaatioiden vastuu on myös ehdottoman tärkeä. Testosteronihuuruisia silmittömiä nyrkkikäräjiä ei kaukalossa nähdä, jos valmentajat ja joukkueen ylin johto ne pelaajiltaan yksiselitteisesti kieltävät.

Toivottavasti annetut rangaistukset ovat myös signaali koko valmentajakunnalle tappelukulttuurin ja käskyttämisen hävittämiseksi tästä lajista.

Peliä siistisi myös jääkiekon sponsoreiden selkeä aktivoituminen asiassa. Yksi ihmetyksen aihe onkin se, miksi vasta nyt ensimmäinen sponsori on kertonut vetävänsä tukensa pois väkivallan johdosta.

Jos dopingrikkomusten ohella myös yltiöpäisistä väkivaltaisista ylilyönneistä tulisi sponsorisopimusten vakituinen irtisanomisehto, kotimainen jääkiekko siistyisi entisestään.

Koettujen tapahtumien jälkeen kommentit eri tahoilta antavat ymmärtää, että viimeinkin tahtotila pelin palauttamisesta alkuperäisille juurilleen on alkanut.

Likaantumaan päässeen pesän puhdistaminen täytyy tehdä ensisijaisesti oman väen voimin peliä ja pelaajia kunnioittaen. Pelin voittamisesta rehellisin keinoin on pidettävä kiinni. Vastustajaa ja peliä itseään on yksiselitteisesti kunnioitettava, aina.