KESÄÄ JA SIXPACKIA

Suomi ja suomalaiset lähtevät juhannuksen viettoon uudessa poliittisessa tilanteessa. Seuraavat neljä vuotta maatamme johdetaan sixpackin voimalla.  Koalitiolla, jossa kaikki muut paitsi perussuomalaiset ja keskusta ovat mukana. Kevään vaalien suurimmat – voittaja ja häviäjä – jäävät hoitamaan kunniakasta uuden hallituksen ”rakentavaa sparrausta”.

Tie enemmistöhallituksen muodostamiseen ei ollut siitä helpoimmasta päästä. Silti sopuun tälläkin kertaa päästiin ja suomalainen demokratia toimi.

Siihen kirittäjinä toimivat tulevien vuosien ja vuosikymmenten haasteet, joiden rapauttava uhka hyvinvoinnille ja isänmaalle koettiin gallup-suosiollista irtopisteiden kalastelua tärkeämmäksi. Onneksi siis näin, sillä vastuunkantajia tarvitaan myös vaikeina aikoina. Kaikki puolueet eivät voi jäädä ikävien päätösten pelossa suosiolla oppositioon kasvamaan tai käymään neljän vuoden vaalikampanjoita.

Mitä sitten meille suomalaisille on sixpackin mukana luvassa seuraavat neljä vuotta? Eduskunnan käsittelyssä parhaillaan olevan hallitusohjelman perusteella uusi hallitus tarjoaa koko Suomea kokoavaa politiikkaa 2010-luvun tarpeisiin.

Positiivisinta hallitusohjelmassa on se, että hallitus ryhtyy uudella otteella hoitamaan Suomen rappeutunutta kilpailukykyä ja parantamaan elinkeinoelämämme toimintaedellytyksiä. Yritysten toiminnalle tärkeää yhteisöveroa alennetaan ja kannustimia yritysten tutkimus ja kehitystoiminnan lisäämiseksi parannetaan. Myös Keski-Suomen tulevaisuuden kannalta merkittävimmälle haasteelle, rakenteellisen työttömyyden poistamiselle, esitetään uusia lääkkeitä. Liikunta- ja urheilupolitiikassa hallitus lupaa parantaa mm. ammatikseen urheilevien sosiaaliturvaa sekä pitää huolta liikunnan ja urheilun saamasta rahoituksesta. Liikuntaan satsaaminen on satsaamista tulevaisuuden suomalaisiin.

Kansainvälisessä ja EU-yhteistyössä Suomi säilyy syntyneen hallitusratkaisun ansiosta aktiivisena ja rakentavana toimijana. Tätä tarvitaankin, kun EU:ssa edessä ovat ne tiukimmat väännöt unionin tulevista rahoituskehyksistä sekä alue- että maataloustuista. Sixpackin ansiosta meillä suomalaisilla on tällä kertaa myös hyvät mahdollisuudet onnistua. Istuuhan nykyisessä hallituksessa EU parlamentin suurimmat voimat.

Leikkauksilta, rakenteellisilta uudistuksilta tai veronkiristyksiltäkään ei tulevina vuosina vältytä. Tämä johtuu siitä, että uusi hallitus on ottanut julkisen talouden vakautta uhkaavat haasteet tosissaan. Suosiota tehtävät päätökset eivät välttämättä lisää, mutta toisaalta Etelä-Euroopan maiden esimerkit kertovat meille, mitä seuraa, jos emme pidä ns. “omaa päätä puhtaana”. Toinen vaihtoehto on tehdä talouden vaatimat sopeuttamisratkaisut vaikkapa IMF:n ja EKP:n valvonnassa.

Hallitusohjelmaan sisältyy myös negatiivisia asioita. Keskeisin haaste on, kuinka hyvin hallitus sitoutuu riittävän tiukkaan talouspolitiikan linjaan. Vaikka hallitus on luvannut vihdoin toteuttaa kaikkien kaipaaman vanhuspalvelulain, tulee sitä ennen varmistaa se, että sille on löydettävissä myös tarvittava rahoitus. Hyvien asioiden kattaminen velkarahalla on “Kreikan tie”. Onneksi hallituksella on käytössään talouden takalauta, jonka turvin valtiontalouden lisävakautustoimiin voidaan ryhtyä, jos siihen on tarvetta.

Maakunnan kannalta tulevan vuoden suuri haaste on hallitusohjelmassa mainittu puolustusvoimien rakennemuutos. Varuskuntien lakkauttamisilta ei voitane välttyä, kun puolustussektorin toimintaa sopeutetaan 2020-luvun tarpeisiin. Liipaisimella on tällöin myös keskisuomalaisten joukkoyksikköjen olemassaolo. On tietysti selvää, että puolustuspolitiikkaa ei tule tehdä vain aluepolitiikan näkökulmasta, mutta päätös Keuruun varuskunnan lakkauttamisesta olisi koko maakunnan kannalta katastrofi. Yhteisen laajan rintaman kokoaminen tätä uhkaa vastaan tuleekin olemaan kuluvan vuoden tärkeimpiä poliittisia tehtäviä.

Muita tulevan syksyn ja vaalikauden asioita, joissa aion pitää maakunnan lippua korkealla, ovat keskisuomalaisten yritysten ja elinkeinoelämän asiat sekä liikunnan ja urheilun kysymykset. Vaalien jälkeen tarjoutunut hiljaisemman toiminnan kausi oli hyvä sauma hyvien kontaktien luomiseen ja talon toimintatapojen oppimiseen tehokkaan vaikuttamisen aloittamiseksi, kun sen aika koittaa.

Sitä ennen meillä kaikilla on oikeus nauttia Suomen kesästä. Hyvää kesää kaikille, sixpackilla tai ilman.