ITSENÄISYYS SYNTYY YHTEISTYÖLLÄ

Suomi on kansainvälisesti tunnettu hyvinvoinnistaan. Jatkuva menestyksemme kansainvälisissä hyvinvointitutkimuksissa on meidän kirkkain käyntikorttimme, jota me nykymenoon tottuneet suomalaiset kovin harvoin osaamme arvostaa.

Siksi itsenäisyyspäivänä jos milloin voimme olla saavutuksestamme ylpeitä. Kuluneen 94 vuoden aikana olemme onnistuneet rakentamaan moniarvoisen ja avoimen yhteiskunnan kaikille meille suomalaisille.

Toisaalta hyvä menestys ja hyvät saavutukset eivät merkitse sitä, että yhteiskuntamme olisi valmis ja virheetön – enemminkin kaukana siitä. Kaikilla ihmisillä ei tässä yhteiskunnassa mene hyvin ja jo lähitulevaisuudessa meitä odottaa koko joukko vaikeita haasteita. Tarvitsemme siis edelleen työtä hyvinvointimme eteen sekä rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta uudelleen rakentaa yhteiskuntaamme 2010-luvun tarpeisiin.

Vuoden 2011 Suomessa suomalaisuudella ja itsenäisyydellä on monet kasvot. Tulemme eri taustoista, kannatamme eri asioita tai olemme asioista eri mieltä. Näin kuuluu nykypäivän moniarvoisessa yhteiskunnassa ollakin. Nykypäivän itsenäisyyttä on oikeus olla eri mieltä ja samaan aikaan kunnioittaa myös muitten mielipidettä.

Kuitenkin viime kuukausien aikana maamme henkinen ilmapiiri ja keskustelukulttuuri on koventunut. Vallalla on ollut ajatuksia, joiden mukaan kaikilla meillä ei olisi samanlaisia oikeuksia toteuttaa omaa suomalaisuuttamme.

Tällainen ajattelumalli on kuitenkin kaukana siitä perustasta, johon nykyinen Suomi perustuu. Tätä maata on rakennettu ja puolustettu yhteistyöllä – ei vastakkainasettelulla. Siksi kaikenlaiselle rasismille, vihapuheelle ja tahattomalle loukkaamiselle on vedettävä selkeät rajat.

Menneiden virheiden kaivelulla tai syyttelemällä emme tulevien sukupolvien asemaa paranna. Erityisesti tämä on totta tällä hetkellä vallitsevassa haasteellisessa taloustilanteessa. Vain toimet ja työnteko paremman tulevaisuuden eteen auttavat.

Tässä työssä meidän kaikkien panos on yhtä tärkeä. Hyvinvointia ei voi rakentaa pelkästään hallitus tai eduskunta, vaan me kaikki yhdessä.

Suomen itsenäisyyden tarina on yhteistyön historiaa. Siksi sitä kannattaa tänään kunnioittaa yhdessä. Kukin omalla arvokkaalla tavallaan.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille suomalaisille ja Suomelle!