ITSENÄISYYS NÄKYY PIENISSÄ ASIOISSA

Suomi viettää tällä viikolla 95. itsenäisyyspäivää. Tapoja tämän merkkipäivän kunnioittamiseen on monia.

Mediassa itsenäisyyspäivän lähestyminen näkyy tiettyjen teemojen esiinmarssina. Puhutaan paljon ja aiheellisesti sotaveteraaneista, Suomen kohtalonhetkistä sekä listataan suomalaisia suurmiehiä.

Itsenäisyyspäivänä, jos milloin meillä on aikaa pysähtyä ja arvostaa menneiden sukupolvien työtä nykyisen hyvinvointimme eteen.

Lämpimien puheiden sijasta tällä kertaa luvassa on myös konkreettisia tekoja veteraanien hyväksi. Sotainvalidien oikeutta laitoshuoltoon laajennetaan huomattavasti ja veteraanikuntoutukseen ehdotetaan osoitettavaksi 6 miljoonaa euroa.

Tosin, monille muutokset tulevat liian myöhään ja kaikkia epäkohtia nämäkään muutokset eivät poista. Enemmänkin olisi voitu tälläkin kertaa tehdä. Silti kaikkien puolueiden tukemat hankkeet ovat arvokkaita askelia oikeaan suuntaan. Kyky yhteistyöhön tärkeän asian puolesta kertoo myös omalta osaltaan oman itsenäisyytemme arvostuksesta.

Omasta mielestäni Suomen itsenäisyys näkyy parhaiten pienissä asioissa. Yleensä niiden arvo huomataan siinä vaiheessa, kun niistä joutuu luopumaan esimerkiksi ulkomaille muuton takia. Näin kävi ainakin minulle neljä maata ja 11 vuotta käsittäneen kiekkokiertolaisuuden aikana.

Vaikka monissa maissa muutamat asiat ovatkin paremmin, silti monta kertaa suomalaista selkeää toimintaa ja asioiden sujumista tuli ikävä. Tasa-arvo, koulutustaso, puhdas ilma tai mahdollisuus juoda vaikka kraanavettä turvallisesti ovat asioita, joista voimme olla kaikki ylpeitä.

Osoitus itsenäisyydestämme on myös oikeutemme olla asioista turvallisesti eri mieltä. Tiedämme, ettei näin välttämättä ole kaikkialla muualla.

Vakaa yhteiskuntamme perustuu yksilöiden erilaisuuden tunnistamiseen ja tunnustamiseen niin eduskunnassa, työpaikoilla, harrastuksissa kuin perheissäkin. Pienenä kansakuntana ymmärrämme, että olemalla erilaisia olemme myös vahvempia. Toisten kunnioitus tarjoaa parhaimmat mahdollisuudet myös hyvään yhteistyöhön.

Suomessakin avoimen yhteiskunnan rakentaminen on kestänyt vuosikymmeniä ja sitä on tehty laajalla rintamalla. Eikä työ tule todennäköisesti koskaan valmiiksi. Riittää, että pyrimme jättämään lainassa olevan Suomemme paremmassa kunnossa tuleville sukupolville.

Tässä mielessä itsenäisyyspäivä onkin moniarvoisen Suomen ja sen rakentajien, eli meidän kaikkien, juhlapäivä. Siksi on tärkeää, jokaisen viettää sitä itselleen sopivammalla tavalla. Oikeita tapoja kun on olemassa vähintään 5,4 miljoonaa kappaletta.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!