ENNAKKOLUULOJA HAASTAMAAN

Yhteiskunnat elävät ennakkoluulojen varassa. Niiden varassa teemme mustavalkoisia olettamuksia ja rakennamme maailmankuvaamme. Kuitenkin useasti juuri nämä ennakkoluulot toimivat meidän kehityksemme esteinä.

Uskomalla väärään “mutu” -tuntumaan voimme päättää esimerkiksi olla pyrkimättä tietylle ammattiuralle tai aloittaa uutta harrastusta. Näissä tilanteissa ennakkoluulot estävät meitä kehittymästä ja elämästä täyttä elämää.

Yksi pieneltä tuntuva mutta vaikutuksiltaan haitallinen yleistys liittyy tyttöihin, matematiikkaan ja ICT- teknologiaan. Luutuneet asenteet tyttöjen soveltumattomuudesta näille aloille elävät sitkeästi muutoin tasa-arvosta kiitosta saaneessa yhteiskunnassamme.

Maksajina näistä ennakkoluuloisista käsitteistä ovat luonnollisesti matemaattisesti lahjakkaat tytöt, mutta myös laajempi suomalainen yhteiskunta. Kysyntä ”naisten logiikalla” toimiville tietoteknisille ratkaisuille ja aplikaatioille sen kuin kasvaa tulevina vuosikymmeninä. Tärkeää olisikin kannustaa meidän osaavia tyttöjä ja naisia kokeilemaan rajojaan myös tällä sektorilla.

Yleistysten haastamisen tarvetta olisi myös meillä jyväskyläläisillä. Väitän, että muihin kaupunkeihin verrattuna meitä vaivaa kummallinen alemmuuden tunne. Emme uskalla olla aidosti ylpeitä omasta kaupungistamme ja arvostaa sen tarjoamia mahdollisuuksia. Oman tarinamme rakentamisen sijasta tyydymme muiden meille antamaan altavastaajan asemaan. 

Osittain tästä syystä suuri osa Jyväskylässä varttuneista nuorista muuttavat Tampereelle tai Helsinkiin mielestään paremman tai laadukkaamman koulutuksen perässä.

Samaan aikaan todellisuus on toisenlainen. Esimerkiksi aiemmin mainitulla ICT-alalla Jyväskylässä on mahdollisuus saada alan huippukoulutusta ja siihen liittyvää työtä. Ennakkoluulojen takia moni nuori ei tähän mahdollisuuteen kuitenkaan tartu.

Siksi vaikka yhteiskuntien ja itsemme elämät pyörivät enemmän tai vähemmän ennakkoluulojen varassa, olisi niitä aika ajoin fiksua kriittisesti arvioida. Itsensä haastamisessa ei ole mitään hävittävää. 
Voittaa voimme sen sijaan paljonkin. Pohjimmiltaan kaikki yhteiskunnat, yksityiset menestykset tai vaikkapa urheilumestaruudet on rakennettu rikkomalla rajoja oikealla tavalla.
Omien ennakkoluulojen haastaminen ei ole helppoa. Siinä usein joutuu tunnustamaan olleensa monista asioista väärässä. Toisaalta se on lopultakin tervettä meille kaikille. Me kaikki kehitymme vain virheittemme kautta.