Puhe Pohjoismaiden neuvoston 63. istunnossa Kööpenhaminassa 1.11.2011

Kirjoitettu 1.11.2011 ja luokiteltu Yleiset.

Ärade rådets president, ärade statsministrar,

För att markera mitt modersmåls ställning i nordiskt samarbete vill jag hålla mitt anförande på finska.

Olemme saaneet kuulla viisaita sanoja pohjoismaisten yhteiskuntien avoimuuden puolesta ja puolustamiseksi.

Haluan omasta ja konservatiiviryhmän puolesta esittää voimakkaan myötätuntomme Norjalle kesän terroritekojen johdosta, ja samalla esittää ihailuni sille vahvuudelle ja yhtenäisyydelle jota norjalainen kansalaisyhteiskunta on osoittanut käsittämättömän, selittämättömän edessä.

Avoimuus, tasa-arvo, demokratia, hyvinvointi, vastuullinen markkinatalous: siitä Pohjoismaiden brändi tunnetaan ympäri maailmaa. Ja se brändi on vahva, ja siitä saamme olla ylpeitä.

Meillä on yhteinen pohjoismainen yhteiskuntamalli. Hyvinvointiyhteiskunta, joita pitää kehittää edelleen. Kohtaamme samat demografiset haasteet; väestömme ikääntyy, ja tarvitsemme luovia ratkaisuja turvataksemme palvelujen saannin jatkossa. Meidän tulee yhdessä uudistaa pohjoismainen mallimme – säilyttääksemme sen. Siihen tarvitsemme järkivihreitä – klimatsmarta – ratkaisuja. Tarvitsemme lisää yrittäjyyttä. Tarvitsemme uutta yhteisöllisyyttä. Meidän pitää uskaltaa tulla pois kvartaaliajattelusta sekä politiikassa että taloudessa, ja kantaa pitkäjänteistä vastuuta yhteiskunnistamme. Vastuulle Euroopassa on juuri nyt todella kova kysyntä.

Arvon pääministerit, hyvät kollegat. Ihminen on meidän lähtökohtamme, ja ihmiseen kaikki palautuu. Ja arvojemme kulmakivi on vapaus. Siksi on ehdottoman tärkeää, että jatkamme ponnisteluja vastuullisesti vapaan ihmisen hyväksi - rajaesteiden poistamiseksi, rajattoman Pohjolan puolesta – täysin rinnoin joka ministeriössä, kansliassa ja virkamiestoimikunnassa.